Sağlık

Diyabet Tedavisi – Şeker Hastalığı Tedavisi

Diyabet Tedavisi ve Bakımı: Şeker hastalığı tedavisi yapılarak ortadan kaldırılabilen bir hastalık değildir.  Bu nedenle diyabetli hastaları oluşabilecek komplikasyonlardan koruyarak yaşamlarını idame ettirmelerini sağlamak en önemli husustur.

Bunun için diyabetli hastalar şu ilkelere mutlaka uymak zorundadırlar:
•    Uzmanlar tarafından günlük kalorisi ayarlanmış bir diyet verilir. Bu diyetle hasta, hem kilo verebilmeli hem de hipoglisemiden korunabilmelidir. Çok fazla azaltılmış karbonhidratlı diyetler, hastanın hipoglisemiye girmesine neden olabilir. Özellikle antidiabetik kullanan hastalar, 5 saatten fazla aç kalmamalıdırlar. (Hipoglisemi açısından.)
•    Diyabetli hastaların fiziksel aktivitelerini artırmaları, glukoz tüketimi ve kilo vermeyi kolaylaştırması açısından önemlidir. Hastalar, düzenli yürütüş ya da diğer aktiviteleri yapmaları önerilir. Fiziksel aktiviteler hem şekeri düşürmesi hem de stresi azaltması, kardiovasküler komplikasyonların önlenmesi açısından da önemlidir.
•    Hastalar, fiziksek aktivitelere basitten zora doğru başlamalı, bol sıvı tüketmeli, egzersiz sonrasında ara öğünler almalıdırlar. Egzersiz planı bir uzman tarafından yapılırsa, hasta herhangi bir riske atılmamış olur.
•    Hastalara tedavide diyetin yanı sıra antidibetikler verilmesi yeterli olmuyorsa dişardan insülin verilir.

İnsülin: kısa etki süreli, orta etki süreli, uzun etki süreli ya da hızlı ve uzun etki süreli (başlangıç etkisi hızlı olan ile uzun etki süreli olanın kombinasyonu)dirler.
*
Kısa etki süreli insülin (kristalize insülin), berraktır. Etkisi 30 dakika ve daha kısa sürede (uygulama yerine göre) görülür. Cilt altına ya da damar içine verilebilir. Etkisi 6-7 saat sürer.

*
Orta etki süreli insülin (NPH insülin), bulanık görünümlüdür. Etkisi 2-4 saate başlar. 18-24 saat sürer. Sadece cilt altına yapılır, damar yolundan verilmez, verildiğinden emboliye neden olur.

*
Uzun etki süreli insülin (protamin zink insülin), etkisi 3-6 saate başlar, 24-35 saat sürer.

İlginizi Çekebilir  Uçuk Nasıl Geçer? UçuK En Kısa Sürede Nasıl Geçer?

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu